Vanhempien vertaistuki pelastaa, koska sinua voivat ymmärtää täysin vain toiset vanhemmat, jotka elävät samanlaista arkea päivästä toiseen.

Oletko ollut joskus tilanteessa, jossa olet ryhtynyt valottamaan perheesi erityistä arkea ja kun olet ehtinyt parin lauseen päähän, olet todennut hiljaa mielessäsi, että ehkä sittenkin on parempi vain antaa vaan olla. Että toinen ei voi millään ymmärtää kuulemaansa. Sitä, miksi lapsi vaikka heittää nakkikastikkeet raivolla päin seiniä ihan vain sen takia että perunat ja kastike sattuivat osumaan toisiinsa. 

Ja silti jokaisen sisällä asuu psykologinen tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi. Monesti tämä tarve pitää arjessa piilottaa.

Töissä ei halua leimautua huonoksi vanhemmaksi, lapsiperhepiireissä oma arki on liian raastavaa ja oma vanhemmuus liian vajavaista. Isovanhempien voi olla vaikea ymmärtää, miksi vanhemmat eivät saa otetta lapseensa. Tuntuu kuin olisi antanut kaikkensa ja vielä vähän enemmänkin, olisi hukkumassa, eikä kukaan näe.

 

Erityislasten vanhempien vertaistuki muodostaa oman heimosi

Paitsi se toinen vanhempi, joka on käynyt läpi samoja syövereitä. On normaalia kaivata paikkaa, omaa heimoa, jossa voi olla turvallisin mielin, ilman että pitää itsestään piilottaa mitään. Ja tähän vertaisten voima voi auttaa.

Jo sekin rauhoittaa mieltä, kun kuulee, ettei ole yksin ja muillakin on samanlaisia haasteita. Se valaa luottamusta siihen, ettei kuvittele kaikkea.

Ja se, että kuulee tarinoita, selviytymiskeinoja. Se mikä sopii yhdelle, ei tosin sovi kaikille, mutta on sentään jotain mitä voi kokeilla.

– Riikka

Etsi oma heimosi tästä:

Ihmiset, joita yhdistää samankaltainen elämäntilanne, voivat tarjota toisilleen korvaamatonta vertaistukea.

Ymmärrys, joka rakentuu yhteisille kokemuksille, luo turvallisen ilmapiirin. Silloin on turvallista keskustella omista, kipeistäkin asioista toisten ihmisten kanssa. Vertaistuki parantaa vanhemman omaa jaksamista, jolloin voimavarat lisääntyvät ja arjessa pärjääminen onnistuu paremmin. Toiseksi vertaistuen kautta saa konkreettisia neuvoja muilta vanhemmilta, jotka ovat ehkä jo ratkaisseet samoja haasteita, jotka itselle ovat vasta uusia.

Vanhemman on tärkeää saada nähdä, että moni muukin kohtaa samanlaisia haasteita perhe-elämässä kuin mitä itse kokee. Lue lisää vertaistuesta ja hakeudu oman heimosi pariin:

Vertaistuesta voimaa

Vertaisryhmiä ja lisää tietoa erityislasten vanhemmille

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *