Valitse sivu

Kirjaesittely: Leijonatarinoita erityisille lapsille

Julkaistu: 17.11.2020
Kirjoittaja: Riikka Seppälä

Sanonta ”erilaisuus on rikkaus” on niin totta. Jos kaikki olisivat samanlaisia, maailma olisi aika tylsä paikka. Näin kirjoittaa Mia Malmi Leijonatarinoita erityisille lapsille kirjassa. 

Kirjan esipuheessa kerrotaan, että kyseessä on voimakirjaksi tarkoitettu teos erityisille ihmisille ja heidän läheisilleen. Ja todellakin, kirja on meille kaikille, jotka etsimme omaa paikkaamme samanlaisilta samanlaisille suunnitellussa maailmassa. Ja meille, jotka kamppailemme joukkoon kuulumattomuuden tunteen kanssa, kaipaamme arkeen erityisvoimia ja meille, jotka sinnittelemme mahtuaksemme tietynlaiseen muottiin, tullaksemme nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi. Jotta voisimme kokea olevamme rakkauden arvoisia.

Miksi leijonatarinoita tarvitaan 

Miksi tosiaan tarvitsemme tarinoita ihmisistä, jotka ovat uskaltaneet elää omannäköistään elämää, mennen rohkeasti päin unelmiaan, erilaisuudestaan huolimatta, tai ehkä jopa juuri sen ansiosta? 

Tarinoita tarvitaan siksi, että niiden kautta opimme suhtautumaan erilaisuuteen virheiden sijaan vahvuutena. Ja siksi, että erityisten tarinoiden avulla murramme yhteiskunnassamme tiukassa vallitsevaa normaliuden käsitettä. Ja siksi, että jokainen saisi kokea hyväksyntää juuri sellaisena kuin on, erityisen ihanana. Ja vielä siksikin, että tarinoilla mallitamme sitä, että mitkä vain unelmat voivat toteutua, kun innostamme ja rohkaisemme toisiamme kasvamaan omaksi parhaaksi itseksemme antamatta ulkopuolisten rajoitteiden tai mielipiteiden kahlita tai rajoittaa meitä.   

 Hyvä juuri sellaisena kuin olen    

Kirja sisältää kymmeniä erilaista tarinoita, jotka ovat valikoituneet mukaan asenteensa vuoksi, kuvailee Mia kirjan esipuheessa ja jatkaa; Jotkin kirjan haastateltavista kuitenkin myös toivovat tarinoissaan, että ympäröivä yhteiskunta hyväksyisi heidät sellaisena kuin he ovat, sillä he tekevät parhaansa sopeutuakseen, eivätkä voi mitään erilaisuudelleen. Samaan aikaan he ovat kuitenkin oivaltaneet, että ovat hyviä juuri sellaisina kuin ovat.

Juuri niin kuin Mikael Hertelin (Deata) tarinassakin sanotaan kirjassa:

”Ole ylpeästi erilainen! Mikään ei ole turhempaa kuin se, että on samalainen kuin muut. Silloinhan sut voidaan korvata koska vaan.”

Kirja on upea muistutus siitä, että olemme kaikki omalla tavallamme erityisiä. Ja että me kaikki voimme muuttaa maailmaa, pala kerrallaan. Kirjan koskettavat, samaistuttavat tarinat auttavat tunnistamaan ja hyväksymään erilaisuutta toisissamme. Lisäksi ne opettavat meille unelmista, joihin meillä jokaisella on tasavertainen oikeus. 

Lämmin kiitos Mia Malmi sydämet sulattavasta kirjasta ja että saimme Erityisvoimissa viettää sen parissa inspiroivia hetkiä.  

Kuva julkaisussa: Jonna Öhrnberg.

Jaa kirjoitus:

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *