Valitse sivu

Kuormituksen vähentämisen keinot

Ennakoinnin ABC

Yksi tärkeimmistä kuormituksen vähentämisen keinoista on ennakointi. Ilman ennakointia reagoimme tilanteisiin kun ongelma on jo muodostunut. Toimimme selviytymistilassa, ja teemme usein huonoja ratkaisuja. Ennakointi on rakentavien vaihtoehtojen miettimistä etukäteen. 

Kuvat kommunikaation tueksi

Tilanteiden selvittäminen ja tapahtumien kulun läpikäyminen sujuvat parhaiten, kun aikuinen piirtää ne sarjakuvaksi tai sosiaaliseksi tarinaksi.

Toiminnanohjauksen treenaus

Uusia taitoja voi harjoitella vain yhtä kerrallaan. Pilko harjoiteltava asia niin pieniin osiin, että lapsi onnistuu harjoittelussaan.

Näin autat lasta itsesäätelyyn

Itsesäätely on omien tunteiden säätelyä, kykyä ottaa vastuuta omasta toiminnasta ja ohjata itseään kohti tavoitteita.

5 askelta itsesäätelyn mestariksi

”Treenaa vain silloin, kun tilanne ei ole vielä päällä.” Tämä ja muut tärkeät periaatteet itsesäätelytaitojen opetteluun. 

Itsesäätelymenetelmiä lapsille

Keinoja, jotka auttavat lastasi rauhoittumaan. Ole avoin myös lapsen omille ehdotuksille. Kaikki keinot, jotka eivät vahingoita lasta tai toisia, ovat sallittuja. Mitään liian outoa ei ole.

Tutustu vertaistarinoihin

”Huomaan, että Leo on kuormittunut, kun hän alkaa olla ärtynyt ja levoton. Leolle on vaikeaa pysyä paikallaan ja hän ääntelee paljon. Aistiärsykkeet voimistuvat: lapsi ei kestä silitystä, vaan kokee senkin kivuliaaksi. Valot tuntuvat huonolta ja kirkkaat lamput oksettavilta.”

-Satu

Meillä pärjätään, kun Leo saa koulupäivän jälkeen olla kotona. Mikä tahansa paikka, missä täytyisi suorittaa jotakin tai osallistua ryhmään, olisi liikaa.  Mihinkään sosiaaliseen ei ole enää voimia. Koulun jälkeen lapsen täytyy saada olla kotona rauhassa. Kaupassakäyntikin olisi lapselle liikaa.