Kolme tarinaa kuormittuneista aivoista

Kirjoittaja: Erityisvoimia

Aivot ovat ihmeelliset. Olen huomannut, että lapset, joilla on neuropsykiatrisia haasteita, hyötyvät kovasti siitä, että heille kerrotaan, mitä heidän aivoissaan tapahtuu, kun on stressissä. Tässä muutama havainnollistus joita olen käyttänyt eri-ikäisten lasten kanssa kuormittuneiden aivojen toiminnasta:

 

Tarina #1. Aivojen kolmenlaiset asukkaat

Meillä on käytössämme ajattelevan ihmisen aivot, huolehtivan nisäkkäkään ja henkiinjäämisen mestarin eli liskon aivot. Niinpä aivoissamme asuu kolmenlaista väkeä.

Aivojemme yläkerrassa asuu Frontal Lobe, tunteiden ja toiminnan säätelijä. Sillä on siellä kaverina Ideointi-Iines ja Suunnittelija-Susanna.

Keskikerroksen hallitsijana on pieni, mutta pippurinen Amy Gdala. Amy hoitaa tunnetietokonetta. Hänen tehtävänään on vahtia, mitä tunteita koneelle saapuu ja mitä ne aiheuttavat. Apunaan hänellä on Hippo Kampus, joka hoitaa muistojen arkistoa.

Kellarissa asuvat Liskot. Kuormittuneet aivot ovat alttiita päästämään liskot karkuun. Liskot ovat jokseenkin suoraviivaisia tyyppejä. Taistelija-Tuija on oikea hirmuisuus. Jos se pääsee vapaaksi, nähdään murinaa (kiroilua), uhkauksia, hyökkäämistä ja kunnon tappelua. Hieman maltillisemmin suhtautuu pakenemisiin erikoistunut Pelastautuja-Paula. Se saa ihmisen ryntäämään pakoon, jos tilanne näyttää siltä, että taistelu taidetaan hävitä. Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä käpertyy itseensä Jähmettyjä-Jaana. Se osaa teeskennellä kuollutta ja saa ihmisen katoamaan sisäisen maailmansa turvaan ja lepoon. 

Räyhäävälle lapselle voi yksinkertaisesti sanoa: ”Oho, nyt lähti Liskot liikkeelle.” Tämä lisää hyväksyntää ja vähentää tilanteen nostattamaa uhkaa.  

 

Tarina #2. Liskojen pyydystys

Neuropsykiatri Daniel Siegel on kehittänyt mukavan tavan opettaa lapsille aivoista.  Sen voi yhdistää edelliseen esimerkkiin seuraavasti:

Laita käsi nyrkkiin sillä tavalla, että peukalo kääntyy kämmenen sisään ja pitkät sormet asettuvat päällimmäiseksi.

Pitkät sormet ovat Frontal Lobe, joka tekee ajattelu- ja suunnittelutyötä ja viisaita valintoja. Peukalo edustaa tunneaivoja. Juuri siellä asuu Amy Gdala hoitamassa tunnetietokonettaan. Kämmenen muissa osissa asuvat Liskot.

Joskus, kun aivot ovat kuormittuneet, käy niin, että liskot riehaantuvat pienestäkin. Ehkä Amy Gdala silloin ollut väsynyt paljosta työstä eikä ollut jaksanut tarkistaa tosiasioita Hippo Kampuksen arkistosta, portti on jäänyt lukitsematta tai on sattunut joku muu haaveri. Silloin kämmen lävähtää auki eikä liskoja pidättele mikään. Silloin tarvitaan Frontal Loben viisaita valintoja jotta sormet käpertyvät jälleen peukalon ympärille, ja Liskot saadaan takaisin kellariin.

 

Tarina #3. Hermoverkot kuin polut

Hermoverkkomme on sellainen, että kaikki usein toistettu toiminta vahvistaa siihen liittyviä hermoratoja.

Ajattele puiston halki kulkevaa polkua, joka syntyy siitä, että samasta kohdasta oikaistaan useita kertoja.  Samalla tavalla syntyvät tapamme reagoida: raivo, pakeneminen tai jähmettyminen. Joka kerta, kun valitsemme toimia esim. pakenemalla, lisäämme jatkossa sen todennäköisyyttä, että toimimme seuraavallakin kerralla samoin.

Onneksi aivot ja hermoverkko ovat muokkautuvia koko elämän ajan. Joka päivä voi aloittaa uuden polun elämässään.

Meri Lähteenoksa

Jaa kirjoitus:

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *